Down south

p1030733Na een te gek begin van mijn reis in het noorden van Nieuw-Zeeland zit ik alweer in het volgende vliegtuig. Geen 10 uur durende vlucht deze keer maar een korte 2 uur vlucht naar Dunedin. Ook leuk voor de verandering is dat ik niet ‘s nachts vlieg maar in de ochtend waardoor ik al vanuit het vliegtuig een goede indruk krijg van het Zuidereiland.

p1030736

Dunedin is een vrij grote stad voor dit Zuidereiland en met een inwoneraantal van iets meer als 127000 is het dan ook de op een na grootste stad op het Zuidereiland. Niet gek als je bedenkt dat van de bijna 4,5 miljoen mensen in Nieuw-Zeeland wonen er maar 1 miljoen in dit eiland. De overige 3,5 miljoen wonen in het Noordereiland waarvan er dan weer 1,4 miljoen in Auckland wonen.

 

p1030841

 

Anyway terug naar Dunedin. Waar op de soms te gekke streetart en leuke steegjes in deze studentenstad niet veel te beleven is. Althans dat dacht ik… tot ik erachter kwam dat Dunedin de plek is waar ” The world’s steepest street” zich bevindt. Een uiteraard niet te missen bestemming als je je verveeld in Dunedin. Want om eerlijk te zijn het is leuk om te zien, maar uiteindelijk is het gewoon een straat. Maar dan heel steil. En steil is die zeker. Of het een hoogtepunt van mijn reis is? Dat zou ik nou ook weer niet zeggen.

p1030789

Wat daarentegen zeker wel een hoogtepunt voor mij was in Dunedin was de Otago Pensinsula: Een gebied wat tegen Dunedin aanligt en ik tot mijn grote spijt niet helemaal heb kunnen verkennen omdat daarvoor eigen vervoer nodig is helaas. Gelukkig is er ook een gedeelte makkelijk te bereiken zonder eigen vervoer waar genoeg te zien is: zo kun je hier namelijk de enige op land gevestigde albatros kolonie zien. En nog veel leuker, zeehonden! Mijn timing om hier s’ ochtends heen te gaan is niet de beste want ‘s avonds komen ook de pinguings tevoorschijn maar voor mij zijn de slapende en zwemmende wilde zeehonden zien ook al te gek! Een stuk of 10 liggen er verspreid achter het hek zodat nieuwsgierige toeristen als ik niet te dichtbij kunnen komen. Echt een apart gezicht maar oh zo gaaf.

Omdat ik geen auto heb, en geen geld uit wil geven aan een buspas, reis ik dit eiland al liftend af. Vanaf Dunedin weet ik mezelf in 5 verschillende auto’s naar Lumsden te liften. Een klein plekje waar ik overnacht omdat ik de tijd heb dus waarom niet. De 180 kilometer gaan bizar snel voorbij maar bij het laatste plaatsje voor Lumsden kom ik vast te zitten en duurt het nog ruim anderhalf uur voor ik word opgepikt. In Lumsden verblijf ik bij iemand via couchsurfing. Een website waar reizigers en locals in contact kunnen komen en de reiziger de local die op couchsurfing kan vragen om een plek om een of meer nachtjes te slapen. Het idee is dat je op deze manier een stad of dorp door de ogen van de local kan zien en erg veel van elkaar kan leren. Voor de local kan het verschillende dingen bieden van gewoon gezelschap tot het ontmoeten van mensen uit andere landen en culturen zonder de deur uit te hoeven. Naast dat het dus erg leuk is om nieuwe mensen te ontmoeten die vaak de leuke plekjes in een stad of dorp kennen is het ook nog eens een gratis bed dus win-win!p1030824

Dat reizen of misschien specifieker gezegd liften niet altijd gaat zoals je wilt en daardoor weleens je plannen omver kan schoppen blijkt in Te Anau, het dorp waar je hoogstwaarschijnlijk verblijft als je naar de Milford Sound wilt. Een dorp vol medereizigers die allemaal naar dezelfde boot als ik gingen lieten me twee uur lang langs de weg in de regen staan en ik mis mijn boot en Milford Sound trip. Geen zin om de veel te dure volle mep voor een boot en busticket te betalen vertrek ik tegengeslagen uit Te Anau naar Queenstown. Dat hoort erbij, soms win je soms verlies je en dit keer verloor ik.

 

Queenstown is bekend onder jongeren voor het feesten, onder wandelaars vanwege de omgeving maar misschien wel het meest onder de avonturiers en waaghalp1040202zen vanwege de overmaat aan extreme activiteiten. Direct gevolg van alle mensen hier? Het is net een groot casino waar het een nog duurder is dan het ander maar je toch dingen blijft doen. Bungee jumpen, enorme swings, mountainbiken, jetboats, helikoptervluchten en meer kun je hier allemaal vinden en als je genoeg geld mee brengt ook doen.

 

Niet gek dus dat ik de verleiding niet kan weerstaan om de volgende dag in een jetboat te stappen. Een bizar krachtige boot voor het kleine formaat want met een slordige 820 pk onder onze kont vertrekken we in het hooguit 5/6 meter lange beest. Eenmaal op snelheid (een paar seconden later dus) scheuren we met 90 km/u richting een rivier. Met diezelfde snelheid varen we op luttele centimeters afstand van de kant. Hoe dat kan? De motoren van dit gevaarte werken op waterkracht. Door water onder de boot vandaan te zuigen en het vervolgens achter de boot weer uit te spugen worden we als het ware vooruit geblazen en dit allemaal kan in water van net 10 cm diep. Tegelijkertijd wordt er ook 2 liter brandstof per minuut verbruikt dat is een ander verhaal: Een echte aanrader want wat een te gekke ervaring zo hard en zo dicht bij de kant en de 360 graden turns zijn ook te gek.

Niet  veel later diezelfde dag zit ik in de gondel naar de top van de berg waar Queenstown tegenaan ligt. Op zo’n 400 meter hoogte bevindt zich hier namelijk een van de vele AJ Hackett bungees en swing. En dat laatste is precies waarvoor ik hier ben. Op 400 meter hoogte word ik in een harnas geholpen en een stukje naar beneden gezakt tot ik boven Queenstown hang. En dan het moment waar deze swing zich onderscheidt van andere. Het is namelijk bij lange na niet de hoogste maar wat deze uniek maakt, is dat je jezelf lostrekt,  dus inplaats van dat zij op een knopje drukken moet je zelf aan het koord trekken. Ik tril enorm en dan begint het, eerst een touw losmaken anders val ik helemaal niet. Dan telt hij af: 3, 2, 1 RELEASE. Als een kleine baby schreeuw ik de volle 2 seconden dat ik val die een eeuwigheid lijken te duren. Hierna bungel ik nog even  boven Queenstown voor ik omhoog getakeld wordt. Het bibberen gaat nog een kleine 10 door haha, van alle adrenaline uiteraard…

De volgende dag vertrek ik uit deze enorme speeltuin voor jong en oud richting de volgende te gekke activiteit waar ik al van kleins af aan van droom. In een klein gat genaamd Cromwell word ik opgepikt door de eigenaar van de volgende activiteit. Niet veel later krijgen ik en mijn 3 medepassagiers een korte briefing. Huh passagiers? Ja zeker, ik sta hier op het punt in een helikopter te stappen voor de vlucht van mijn leven. Het verbaast me hoe soepel het opstijgen en vliegen gaat. Een kleine 20 minuten vliegen we over de vallei waar Cromwell in ligt tot we over de bergen gaan. Kort daarna spring ik de helikopter uit en land ik met mijn voeten in een dik pak sneeuw: Een ijzige wind blaast langs mij heen dus ik haast me naar een enorme rots en dan krijg ik de kans goed om me heen te kijken. Een prachtig uitzicht de volle 360 graden is wat ik zie. Aan de ene kant in de verte nog veel meer besneeuwde bergen en aan de andere kant groene begroeide bergwanden. Van de piloot krijg ik een kop warme chocolademelk in mijn hand gedrukt en er worden wat foto’s gemaakt voor we gezamenlijk weer in de helikopter stappen, maar deze keer mag ik voorin. Een prachtig uitzicht van boven tot helemaal onder mijn voeten door. We vliegen nog een 20 minuten voor we weer landen. Wat een ervaring.

Ik weet een lift te scoren bij mijn medepassagiers en sta een uurtje later in Wanaka, een soort kleine versie van Queenstown. Mooi maar verder weer veel te duur dus een dag later vertrek ik naar meer Hawea niet veel  verderop maar een wererld van verschil want ondanks dat dit meer minstens zo mooi is als dat bij Wanaka is hier geen hond wat ik op dat moment erg lekker vind. Een wandeling over het enorme steenstrand doe ik dan ook helemaal alleen wat me even helemaal tot rust brengt.

Een dag later vertrek ik alweer naar het volgende dorp, liftend uiteraard. Een tussenstop waar ik letterlijk niets over ga vertellen want meer dan een tussenstop is dit niet. Waar ik daarna heen ga is zeker wel het vertellen waard, Mt Cook village. Het dorp dat bij de hoogste berg van Nieuw-Zeeland ligt; Mt Cook. Een hoop mooie wandelingen is wat je hier vooral vind waarvan ik er 3 doe.p1040379p1040396

Ik begin met mijn drie asociale Franse compagnons (ja echt associaal maar dat is een ander verhaal), die mij een lift gegeven hadden van het dorpje naar hier, met de Hooker valley track. Waarschijnlijk de bekendste track hier maar voor goede redenen want deze track brengt je door de prachtige Hooker valley over zwaaibruggen naar het Hooker lake waar grote brokken ijs in het meer drijven van de gletsjer verderop. Op een mooie dag kan je hier Mt Cook boven de rest uit zien stijgen maar vandaag is het grauw en bewolkt en zit dat er niet in. Gek genoeg is het een paar kilometer verderop aan de andere kant van een van de bergwanden stralend weer, wat de Tasman glacier track hier wel een stuk mooier maakt dan met bewolking. De zon laat het blauw van dit met nog meer ijs bezaaide meer prachtig uitkomen. Precies hoe groot die ijsbergen zijn besef ik echter pas als er een klein bootje naast vaart, enorm! De volgende dag doe ik nog een korte wandeling naar Kia point wat weer voor unieke perspectieven zorgt over weer een andere gletsjer. Het zou bijna gaan vervelen…

Ondanks dat er in dit dorp niet veel beleven valt houden de bergen om de vallei het zo dat je je nooit verveeld. Desondanks is 2 dagen hier wel genoeg voor ik naar Lake Tekapo vertrek. Ook dit gaat weer liftend en in maar een auto dit maal. Net als mt Cook en andere plekken in dit gebied bevind lake Tekapo zich in een zogeheten dark sky reserve. Dit betekend dat dit een gebied is waar het s’nachts enorm donker is doordat er bijna geen ‘artificial’ licht is, ideaal voor sterrenkijken dus! En ondanks dat ik in mt Cook al mooie sterren heb gezien staat Tekapo bekend om de sterrenhemel die zichzelf op een goede nacht laat zien.

Een belangrijke reden dat hier ook een bekend astrologisch centrum zit die enorme telescopen gebruiken om ver in ons sterrenstelsel te kijken. Maar gewoon naar het meer toe lopen bied al meer dan genoeg mooie aanblikken op de hemel. Iets wat mijn camera niet kan vastleggen helaas dus daarvoor moeten jullie zelf naar Tekapo komen ;). Ook overdag kun je mooie dingen zien door de 30-60 minuten wandeling te doen naar de top van Mt John, waar dat astrologisch centrum zich ook bevindt. Een prachtig uitzicht volledige 360 graden is wat je hier vindt. Zeker dubbel en dwars de moeite waard! Twee nachtjes verblijf ik hier waarvan eentje weer via de eerder genoemde Couchsurfing en samen met mijn host heb ik een super gezellige avond.

Het blijft me verbazen hoe goed het liften toch gaat op die ene keer na. Na Tekapo lift ik namelijk 300 km naar Christchurch, de door de aardbeving getroffen stad van Nieuw-Zeeland. Dit doe ik in maar 2 verschillende auto’s! In Christchurch doe ik weer wat anders. Ik ben hier op dit moment namelijk aan het werken via workaway, een vergelijkbare site als  wwoofing wat hier in Nieuw-Zeeland veel populairder is. Het principe is gewoon hetzelfde, voor een x aantal uur werk per dag krijg je een bed en eten. Over het algemeen zou je de enige vrijwilliger zijn of misschien een of twee maar hier in mijn locatie nu zijn het er gemiddeld zo’n 7-10. Een gezellige boel dus en vooral het samen eten met z’n alle kan ik erg waarderen na een hoop avonden alleen. Wat ik overigens ook erg kan waarderen!

De klusjes bestaan vooral uit het renoveren van dit huis dus een hoop schuren en opnieuw verven en zo nu en dan een lunch of avondmaal koken. En dan is er nog de leukste klus, de dieren voeren! Een aantal varkens, kippen en een geit moeten eten. Een ziek varken moet met de hand gevoerd worden en dan moet er nog een schaap gevangen worden zodat een lam wat geen moeder heeft die hem voert melk kan drinken wat de ‘adoptiemoeder’ zelf niet toelaat. Genoeg te doen dus, en een tijdrovende klus ook. Maar erg leuk als je het mij vraagt! Vooral het zieke varken is er erg slecht aan toe en is de hele week dat ik hier ben nog niet van zijn plek waar hij ligt gekomen. Het voeren van het arme dier en hem gelukkig wel zien genieten van zijn eten doet me dan ook erg goed.

De vrije dagen die we op deze locatie krijgen worden ook erg goed besteed met z’n alle. Een dagje naar Kaikoura waar ik nog 10x zoveel zeehonden gezien heb als in Otago Peninsula is echt een dikke vette aanrader. Deze dieren in het wild van zo dichtbij bewonderen is een bijzondere ervaring. En ook het dagje surfen in Sumner beach hier in Christchurch was, op het ijskoude water na, erg leuk!

Ik heb nog een dag werken te gaan voor ik dinsdag waarschijnlijk weer verder trek richting de Arthurs pass. Een erg lange blog deze keer met een hoop leuke dingen erin als je het mij vraagt, vind je dat ook? Laat het me dan vooral weten want alle tips en zeker de tops zijn Welkom, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

UPDATE:

Vlak nadat ik deze blog geschreven had gebeurde er iets uitzonderlijks, om een uur of 12 word ik samen met de andere vrijwilligers uit bed geschud. Op dit moment hebben jullie vast allemaal gehoord van de aardbeving. Een van de engste dingen in mijn leven maar ik ga er in de blog niet teveel tijd aan besteden want de andere zijn leuker dan dat!! Kijk bijvoorbeeld naar deze te gekke selfie met een lammetje!p1050057

 

Advertisements

2 thoughts on “Down south

 1. Weer genoten van je verhalen en prachtige foto,s lieve Dennis!!
  Wat een heftige belevenis, alles om je heen te zien schudden, reis maar snel weer verder of zoek het hogerop😅
  Dikke knuffel Saskia X

  Like

  1. Hey gekke Dennis, hoe eng die aardbeving ook was, het zijn wel herinneringen, schrijf die ook op (al was het alleen voor jezelf)! En als je bang bent dat je ons ermee verveelt: tuurlijk niet! Hoe dan ook: ik heb smakelijk gelachen om je te gekke selfie met een lammetje!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s